Látnivalók, szállások Horvátország, Magyarország és Erdély területéről
Kövessen minket:
Nyelvválasztó: RO

Vidéki Élmények

Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület: Életkép a Bőszénfai Szarvasfarmról Dél-Borsodi Leader Egyesület: Hagyományőrző tánc

Antal Andrásné confecționar de cămăși țărănești brodate

1Antal Andrásné 1942-ben született, a népi hímzés tudományával gyermekkorában kezdett ismerkedni. Már az általános iskolai szakkörben is szívesen rajzolt matyó mintákat. Hímzett parasztingeket 2007 óta készít. Még ebben az évben benevezett munkáival a Matyó Népművészeti Egyesület által meghirdetett pályázatra, melynek célja az volt, hogy Matyóföldet népszerűsítő színvonalas, autentikus motívumvilágú tárgyak készüljenek. Zsűrizett munkái azóta megtalálhatók a mezőkövesdi Matyó Múzeum népművészeti ajándékboltjában is.

„A régi időkben a parasztingek házi szövésű vászonból készültek. Akkoriban kendert és lent nagy területen termesztettek. A ruhaneműkhöz gyakrabban a finomabb lenvásznat használták. A bő ujjú ing kényelmes viselet volt, munkára alkalmas” - meséli Erzsike néni.  Anyai nagymamája, Bial Rozália ismert varró asszony volt a faluban, mind a négy lányának maga varrta a matyó viseletet cifra anyagból. Erzsike néni méltóképpen őrzi, folytatja e családi hagyományt.

Lepedővászonból készülő ingjeit egyszínű vagy színes matyó hímzés, és zsinór bevarrás, úgynevezett paszpallér díszíti. A gallér kialakítása kétféle: álló gallér vagy inggallér. A kivitelezést teljes egészében saját maga végzi.

Elérhetőségek

Antal Andrásné confecționar de cămăși țărănești brodate

Cím: -

Telefon: -

Webcím: Megtekintés

Képgaléria

Vissza az előző oldalra