Látnivalók, szállások Horvátország, Magyarország és Erdély területéről
Kövessen minket:
Nyelvválasztó: RO

Vidéki Élmények

Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület: Életkép a Bőszénfai Szarvasfarmról Dél-Borsodi Leader Egyesület: Hagyományőrző tánc

Asociația pentru păstrarea tradițiilor ” Szentistváni Gyöngyösbokrétás”

3Szentistván a három matyó település egyike. Községünkben ma is élénken élnek a népi hagyományok. E hagyományok ápolására, megőrzésére alakult 2000-ben a Szentistváni Hagyományőrző és Településszépítők Egyesülete, jelenlegi nevünket 2008-ban vettük fel. Kiemelt jelentőséget tulajdonítunk az őseinktől ránk hagyott örökség ápolásának, hiszen rajtunk áll, hogy ez az örökség hogyan él tovább. Az egyesület minden évben január hónaptól megkezdi az előkészületeket a település legnagyobb rendezvényére, a Matyó lakodalomra, melynek keretében elkészíti a 25 kg csigatésztát, felfűzi a vőfélypálcákat.

 

Az egyesület tagjai a települési farsangra több mint 600 db farsangi fánkot és herőcét sütnek, mellyel a „cuháréba" érkező kedves vendégeinket kínáljuk meg. Aktívan részt veszünk a település egyéb rendezvényein is, mint például a majális - gyermeknap, amikor egyesületünk tagjai sütnek-főznek a gyerekeknek és a lakosságnak egyaránt. A település legnagyobb rendezvénye a „Három napos matyó lakodalom egy napon", mely minden év augusztusában kerül megrendezésre. Tagjaink nem csak a gyönyörű matyó ruháikat öltik magukra, hanem 500 főre elkészítik a lagzis vacsorát (tyúkhúsleves, főtt hús, töltött káposzta) valamint a helyi jellegzetes süteményeket is megsütjük és aktívan közreműködünk a rendezvény szervezési és lebonyolítási feladataiban is. 2008-tól elkészítjük a település adventi koszorúját is, melynek négy gyertyáját advent négy vasárnapján gyújtunk meg. A falukarácsonyra mákos-diós beiglit, mézes kalácsot készítünk, melyet a műsor után kínálunk a rendezvényre érkezőknek. Egyesületünk minden hónap harmadik szombatján egyesületei napot tart, melyen kötetlen beszélgetés keretében megvitatjuk a következő feladatainkat, s ha már így összeverődtünk, néha még egy-egy régi magyar nóta is felcsendül. Immár hagyomány egyesületünk körében, hogy megünnepeljük azokat a tagjainkat, akik ötvenedik házassági évfordulójukat ünneplik. Ilyenkor szép műsorral és ünnepi vacsorával készülünk.

Az egyesületen belül 2008-ban színjátszó csoport is alakult, melynek célja, hogy az óvodás-iskolás korú gyerekeket minél nagyobb létszámban bevonja a népi hagyományok ápolásába. Egyesületünk nagy gondot fordít arra, hogy a szokások minden összetevője (szövegmondás, ének, gesztusok) a tradícióhoz híven jelenjen meg az előadásainkban és a felnövekvő fiatal gyerekek megtanulják ezeket. Kis színjátszó csoportunk fellép a helyi rendezvényeken, mint a farsang, idősek napja, falukarácsony. Egyesületünk minden évben részt vesz a Mezőkövesden megrendezett „Matyó Húsvét" rendezvényen, a Matyóföldi Folklórfesztiválon, illetve felkérésre további regionális- és országos jelentőségű rendezvényeken, fesztiválokon (pl.: Kocsonyafesztivál Miskolcon, Laska Fesztivál és Tócsni Parti Kazáron, Szent Anna-napi Palóc Búcsú Balassagyarmaton, Magyar Vidék Napja és LEADER Expo Budapesten).

Elérhetőségek

Asociația pentru păstrarea tradițiilor ” Szentistváni Gyöngyösbokrétás”

Cím: 3418 Szentistván, Hősök tere 2.

Telefon: Barta Istvánné: +3649/338-369

Webcím: Megtekintés

Képgaléria

Vissza az előző oldalra