Látnivalók, szállások Horvátország, Magyarország és Erdély területéről
Kövessen minket:
Nyelvválasztó: RO

Vidéki Élmények

Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület: Életkép a Bőszénfai Szarvasfarmról Dél-Borsodi Leader Egyesület: Hagyományőrző tánc

Faragó Zoltán – cioplitor popular în lemn

6Faragó Zoltán 1947-ben született, több mint két évtizede foglalkozik fafaragással. A mesterséget saját tapasztalataira alapozva, önképzéssel sajátította el. Paraszti világot idéző, népies hangvételű figurális szobrokat és míves pásztorbotokat készít. Kedvelt témái közé tartozik a betyár, a borosgazda, a pipás és a botos pásztor. Számos csoportos kiállításon bemutatkozott már, és több egyéni tárlatot is rendezett: Városi Galéria, Mezőkövesd (1992); Rózsa Étterem - Panzió, Mezőkövesd (2007); Közösségi Ház, Bogács (2010).

Mezőkeresztesi házának portája önmagában is kuriózum értékű látványosság: a külvilág számára értéktelenné vált tárgyak kelnek itt új életre, különleges sziklakertek, szabadtéri installációk szerves részeként. Saját alkotásai is megtekinthetők itt.

 „Hiszem, hogy a jól végzett munka mindennek az alapja, s vallom, hogy örömet lehet benne lelni. A fa, mint anyag, s mint az élő természet része mindig is közel állt hozzám. A faragás mára az életem szerves részévé vált. Sokszor szó szerint az éltetett, hogy magamnak tetsző dolgokat készíthettem fából… Árva gyerekként nőttem fel, nagyszüleim neveltek. Nagyapám dinnyecsősz volt. Vele és a szomszéd gazdálkodóval sokat jártam a határba. Minden munkát ismertem: lovat vezettem ekekapázáskor, aratáskor kévéket gyűjtöttem és még sorolhatnám. Sokszor elnéztem a régi parasztembereket, s az volt az érzésem, hogy együtt élnek, lélegeznek a természettel, részesei annak. Néha úgy tűnt számomra, hogy nem is a föld tartja el őket, hanem ők a földet, hiszen ők gondoskodtak végső soron minden természeti adományról. E régi, egyszerű emberek arcait igyekszek visszahozni a múltból műveim segítségével.”

Faragó Zoltán

Elérhetőségek

Faragó Zoltán – cioplitor popular în lemn

Cím: 3441 Mezőkeresztes, Balaton u.6.

Telefon: -

Webcím: Megtekintés

Képgaléria

Vissza az előző oldalra