Látnivalók, szállások Horvátország, Magyarország és Erdély területéről
Kövessen minket:
Nyelvválasztó: RO

Vidéki Élmények

Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület: Életkép a Bőszénfai Szarvasfarmról Dél-Borsodi Leader Egyesület: Hagyományőrző tánc

Kákvirág Néptáncegyüttes

Rólunk
Kodály Zoltán sorai sűrítve megfogalmazza mindazt, amiért egy-egy ilyen tánccsoport létrejön. Nagyon egyszerűnek, gyermekinek látszik mindaz, amivel a mi lövétei Kákvirágunk foglakozik. Ebben, e mögött azonban sokkal több van: egy-egy generációval mindig tovább és tovább éltetni mindazt, amit még tudunk, amire még emlékszik valaki a faluban, ami más, mint másoké, ami megerősíthetné kallódó közösségünket. Így gondolkodni viszont csak hosszú távon érdemes: ha néha nem érik be a termés, ha bántás éri szüretig, vagy ha más aratja le a termést nem csüggedni, reménykedni abban, hogy a szűk esztendőt bő követi.

kakvirag1.jpg

Ennek megelőzésére, odázásáa 1999-ben megfogalmazódott a gondolat hogy időszerű lenne Lövétén a tánccsoportot újra indítani. Okok, célok nem rendhagyóak, csak időszerűek, hisz elődeink szokásait, hagyományait megismerni, azokat ápolni és tovább adni hisszük, hogy lelkiismeretbeli kötelesség. Az újból működő tánccsoport 2000 augusztusában már 25 táncossal és 4 zenésszel képviselte falunkat, testvértelepülésünk, Budakalász az évbeli rendezvényein. A szervezettebb tevékenység érdekében 2001-ben a tánccsoport egyesületté alakult, felvette a “ KÁKVIRÁG” nevet, ami a nárcisz helyi megnevezése.

 kakvirag2.jpgAz egyesület céljai közt szerepel a népi hagyományok és szokások felkutatása, megismerése, felelevenítése és bemutatása úgy szűkebb, mint tágabb környezetünkben.

Ettől a cseppet sem egyszerű tett-tudattól vezérelve sikerült színpadra állítani a lövétei fonóst, amivel 2003-ban Csíkszeredában az amatőr néptánccsoportok minősítésén a Kákvirág “KIVÁLÓ MINŐSITÉS”- t ért el, valamint ugyanabban az évben, falunapokon, bemutattuk a hagyományos regruta kisérést felelevenítő koreográfiát.

A színpadra került táncok anyagát saját elképzeléseink és bizonyos helyi jellegü táncokra vonatkozó hagyományok és táncrendek képezték és képezik a jelen pillanatban is.

Az elmúlt évek során az egyesület aktívan részt vett úgy a falunk, mint a megye rendezvényein (falunapok, falutalálkozó, 1000 székely leány találkozó, nárcisz fesztivál, Hargita megyei napok, míves emberek sokadalma, gyergyóremetei napok), eleget téve testvértelepüléseink Budakalász, Domaszék, Maglód meghívásainak is.

A fellépések sorából kiemelkedik a 2004 –es évbeli, amikor mi képviseltük Erdélyt a szlovákiai Komáromban megrendezett “Kárpátmedencei Magyar Kulturális napok “ rendezvénysorozatán, a 2006-os III. lövétei falutalálkozó, amikor sikerült a hagyományos lövétei lakodalmast feleleveníteni, ökrös és lovas szekerekkel vonulva végig a falu utcáin, valamint a 2007 őszi 10 napos turné Olaszország számos településén.

Az együttes további fellépéseit inkább csak helyekben és eseményekben felsoroljuk, hisz olyan számos, hogy a teljesség igényére nem is törekszünk: Kákvirág-találkozókat szervez évente régi és aktuális tagjainkat (beszélgetés, fórum, táncház, közös főzés, énektanulás, stb.).

Részt vettünk 2010-ben egy 30 éves hagyománnyal rendelkező népzenei rendezvényen „Cântecele Oltului, ahol a román csapatok mellett eredetiségünket és tánctudásunkat dicsérték, népviseletünkkel pedig a legjobb helyezést értük el.

kakvirag4.jpg

2011-ben a Kákvirág képviselte Hargita megyét a ’Jocul din bătrâni’ elnevezésű folklór-eseményen Marosvásárhelyen.

Többszöri fellépést tudhatunk magunk mögött Tölgyesen, Csíkszenttamáson, Székelyudvarhelyen, Farkaslakán, stb.

Az együttesben a nagy Kákvirágosok mellett további négy korcsoportban mintegy 100 -120 gyerek jár táncolni. Így biztosítjuk a lehetőséget a gyerekek számára, hogy folyamatosan fejlődjenek és járják végig a ranglétrát, és nem utolsósorban, utánpótlást neveljen ki a csoport az esetleges vérátömlesztéses újjáélesztéséhez. Ilyenre még nem került sor, de apróbb beavatkozások, szervcserék állandóak voltak, amelyek hol kevésbé, hol egész látványosan befolyásoltás az együttes minőségét. Ettől függetlenül természetesen a közösen megszervezett és lebonyolított programoknak nagyon jó csoportformáló és összetartó ereje van, és reméljük a mindig új felállásban is az évek során egy nagy családdá formálódik a társaság.

Ahhoz, hogy ezeket a hirtelen, de várható tagcseréket súlyosabb sérülések nélkül megélje a csapat, állandó hangsúlyt kell fektetnünk a korai kezdésre, és így jelen pillanatban elmondhatjuk, hogy a Kákvirág tagjai nagy százalékban iskolások, akik szívesen tanulják régmúlt korok táncait, muzsikáját, játékait. A foglalkozás során a résztvevők dalokat, játékokat tanulnak meg, lehetőség van egy táncos mozgás kialakítására, mely által a gyermek és szülő vagy nagyszülő érzelmi kapcsolata is fejlődik. Fejlesztjük a kreativitást, a pontosságot, a kitartást, az összpontosítást, az egyensúlyérzéket, a koordinációt és nem utolsó sorban az önbizalmukat. Amikor tartásuk, viselkedésük a mozgás által magabiztosabbá válik, Ők is magabiztosabbak lesznek, reményeink szerint ezáltal jobban teljesítenek az iskolában, könnyebben nevelhetők, és könnyebben illeszkednek be a közösségbe.

kakvirag5.jpg

A foglalkozásokon tanultakból műsor kerekedik. Erre példát láthatuk évente többször, Orbán Ernő táncoktató általában külön mutatja meg a kicsik programját, majd egy önálló műsorban a nagyokat is évente láthatjuk.  

Az elmúlt majdnem 15 évben Lövétén a Kákvirág számos bemutatón bizonyitotta, hogy, az irányába állított elvárásokat teljesítette, és községünkben mindig akadt egy népháznyi ember, aki tapsoljon nekik, aki megköszönje ezt, továbbá biztassa őket erre a munkára.

Mert mint mindenki hétköznapjai az egyesület mindennapjai is munkával telnek. Értem itt ezalatt, hogy a 15 évvel ezelőtti diákéletet élő gyerekek fiatalokká cseperedtek, és egyre többen közülük kenyérkereső felnőttekké váltak. Céltudatosságot és bizonyos fokú elhivatottságot igényel, hogy egy 10-12 órát ledolgozott fiatal motivációt érezzen, hogy hétről-hétre estéit feláldozva, pihenés, szórakozás helyett próbákra járjon, hogy egy-egy fellépésnyi táncanyagot megtanuljon. Az, ami régen egyértelmű szórakozás volt, ma már tudatos feladat, áldozatos munka, egy olyan munka amit táncosok, zenészek, oktatók önkéntesen és bérmentve végeztek és végeznek a mai napig.

kakvirag6.jpg

A munkánk gyümölcse érőfélben van. Egyre több fiatal ölti magára faluszintű megmozdulásokon (templombúcsú, farsangi mulatságok stb.) a népviseletet, és ami nagyon fontos hogy már nem szégyellnek néptáncot táncolni, és bizakodhatunk abba hogy ez így is marad.

Elérhetőségek

Kákvirág Néptáncegyüttes

Cím: 537140 Lövéte 963 Hargita megye

Telefon: +40 741 543 370

Webcím: Megtekintés

Képgaléria

Vissza az előző oldalra