Látnivalók, szállások Horvátország, Magyarország és Erdély területéről
Kövessen minket:
Nyelvválasztó: RO

Vidéki Élmények

Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület: Életkép a Bőszénfai Szarvasfarmról Dél-Borsodi Leader Egyesület: Hagyományőrző tánc

Urbán Pálné – meșteșugar de păpuși de artă populară

3Urbán Pálné Marika 1955-ben született, népművészeti babák készítésével közel három évtizede foglalkozik. A mesterség fortélyait még a 80-as években sajátította el, az azóta megszűnt Matyó Háziipari Szövetkezet dolgozójaként. Ennek szervezésében 1990-ben a svédországi Göteborgban utazási kiállításon vett részt, ahol a babaöltöztetés folyamatát mutatta be az érdeklődő közönségnek.

„Annak idején nagyon nehezen kezdtem el a babakészítést, de annál jobban megszerettem azután. Egykori munkatársaim közül talán már csak én csinálok babákat. A fő különbség az, hogy a Matyóházban mindenki egy munkafázist csinált: volt, aki varrt, volt, aki tömte a babákat, mások pedig öltöztettek. Most a teljes munkafolyamatot magam végzem.” - meséli Marika.

Elsősorban szentistváni és mezőkövesdi matyó népviseletbe öltöztetett babáit ma már otthon állítja elő. Ezek mellett magyaros-, kalocsai- és kékfestő babák is kikerülnek műhelyéből. Munkái közül számos zsűrizett. Porcelán és selyemfejű babákat készít különböző méretekben. Felkérésre örömmel vesz részt térségi kulturális rendezvényeken, hagyományőrző fesztiválokon.

 

Elérhetőségek

Urbán Pálné – meșteșugar de păpuși de artă populară

Cím: 3418 Szentistván, Tompa M.u. 9.

Telefon: +3649/338-492; +3670/269-6283

Webcím: Megtekintés

Képgaléria

Vissza az előző oldalra