Látnivalók, szállások Horvátország, Magyarország és Erdély területéről
Kövessen minket:
Nyelvválasztó: RO

Vidéki Élmények

Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület: Életkép a Bőszénfai Szarvasfarmról Dél-Borsodi Leader Egyesület: Hagyományőrző tánc

Fehérló - csárda fogadó

  • Szobák száma: 5
  • Beszélt nyelvek: Német

A csárda rövid története:

A XIV-XIX. század között a Magyar Alföld fontos terméke volt a magyar szürke szarvasmarha. A levágásra szánt állatokat kiterjedt hajtóút rendszeren keresztül hajtották el lábon a fogyasztókhoz. Az egyik ilyen útvonal volt a Hortobágy-Csege-Bábolna-Poroszló-Árokszállás-Hatvan-Aszód-Pest, ahonnan az állatok egy részét Bécs, illetve más nyugat európai városok irányába hajtották tovább. Ezen hajtóút egyik állomása volt a Csincse-patak jobb partján épült Montaj csárda, amely a XIX. század közepétől a Fehérló-csárda nevet viseli. A csárda elődei valamikor a XIII. században, a tatárjárás után épülhettek meg itt, amikor a magyar szürke marha tenyésztése és kereskedelme virágzásnak indult a Magyar Királyságban. Az 1700-as évek elejére az erre hajtott marhák száma lecsökkent, de a csárda állomása lett a török kiverése után újjászervezett posta útvonalának, illetve az egri káptalan emberei ezt használták a birtokaik megközelítése során, illetve az utazók Mezőkövesd, Mezőcsát, Miskolc-Kassa, Debrecen, Eger, Pest-Buda felé utaztukban. Az 1780-84-es I. katonai felmérés térképén a csárda épülete már a jelenlegi helyén látható. Az 1700-as évek első felében épülhetett meg a szomolyai mészkővel kirakott pince, és a nagyméretű, kézzel vetett téglából készült fő falazat.

Az épület az 1950-es évek elejéig fogadott vendégeket csárdaként, majd a tulajdonos Bartók család tagjai laktak, juhászkodtak itt. 2006-ban a Bodnár család tulajdonába került, akik felújították, a tetőterét beépítve ott 5 zuhanyzós fürdőszobával ellátott vendégszobát alakítottak ki. A vendégek kényelmét szolgálja a közös konyha, a tágas társalgó, és a 360°-os pusztai panorámát kínáló megfigyelő torony.

A szálláshely igénybevétel során nyújtott szolgáltatások:

  • Az időjárás viszontagságaitól védett zárt, 360°-os panorámát biztosító megfigyelő torony használata
  • Ingyenes parkolási lehetőség
  • Bográcsolási, szalonna sütési lehetőség az udvarban
  • A szobák felár nélkül pótágyazhatók max. 12 éves gyermekek részére
  • Etetőszék kisgyermekeknek
  • Játszósarok gyermekeknek

Szálljon meg a Fehérló-csárdában, élvezze a puszta csendjét, csodálja állat és növényvilágát! Emlékezzen mindazokra, akik az eltelt évszázadok során a csárda előtti utat tapodták, tornácának köveit koptatták!

 

Elérhetőségek

Fehérló - csárda fogadó

Nyitva tartás:

Cím: Tiszabábolna

Telefon: Bodnár Mihály: +3630/349-5718;

Webcím: Megtekintés

Üzenet küldése

Kapcsolatfelvétel a szálláshellyel

A csillaggal (*) megjelölt mezők kitöltése kötelező.

Humán ellenőrzés

Képgaléria

Vissza az előző oldalra