Látnivalók, szállások Horvátország, Magyarország és Erdély területéről
Kövessen minket:
Nyelvválasztó: RO

Vidéki Élmények

Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület: Életkép a Bőszénfai Szarvasfarmról Dél-Borsodi Leader Egyesület: Hagyományőrző tánc

Borsodivánka

Borsodivánka Borsod-Abaúj-Zemplén megye déli részén található, Mezőkövesdtől és Tiszafüredtől egyaránt 15 km-re. A táj, ahol a falu fekszik, az Alföld északi széle, árterekkel, puszta gyepekkel szabdalt erdős sztyepp. A település külterületén két jelentősebb vízfolyás van, az Eger patak és a Rima csatorna. A két vízfolyás a Malom dűlőnél egyesül és a belterület északi határát érintve levágja a Dózsa telepet, és a község közigazgatási területét kelet-nyugati irányban szeli át. A települést érinti nyugati irányban a Csincse csatorna is. A külterület többnyire -kiváló talajminőségű- szántó, de található legelő és jelentős nagyságú erdőterület is.

A kastélyparkban (mely helyi jelentőségű védett terület) egyetlen védett növényfaj található, a Sadler Imola (Centauera sadlerana), azonban hatalmas méretű famatuzsálemek teszik a területet különlegesen értékessé. A kastélypark főként a védett kétéltűek, a védett madarak és az emlősök közül leginkább a denevérek számára nyújt kedvező életfeltételeket, ez utóbbiaknak öt fajtáját figyelték már meg.

A falu régi település, a régi neve Iván volt és a Sartivánvecse nemzetség birtoka. Úgy látszik, hogy a név a nemzettség nevével függ össze, s ez a nemzetség a Rátold nemzetséggel rokon. A XIII. század végén a két nemzetség cserére lépett, s ekkor a Rátold nemzetség cserébe kapta Ivánt tiszai birtokáért. A XIV. században Jowan alakban írják a nevét, s ekkor egyik birtokosa Poroszlói Hanckó s ennek utódai, a Hanckófiak. Ebben a században az oklevelek általában Heves vármegyéhez számítják a községet a határában fekvő Szőke-pusztával együtt.

A faluból a két világháború között megindult a kivándorlás - először az "Újvilágba", később a nagyobb hazai városokba. Ma nincs a hazánkban olyan város, ahol ne laknának borsodivánkai gyökerű lakosok. Ez a folyamat tovább folytatódik napjainkban is, a lakosság elöregedése jellemzi a települést. Az elköltözéssel együtt beköltözés is folyik, elsősorban Budapestről, de Németországból és Franciaországból is.

 

 

Elérhetőségek

Községi Önkormányzat Borsodivánka

Cím: 3462 Borsodivánka, Szabadság u. 12.

Telefon: +3649/539-023

Webcím: Megtekintés

Képgaléria

Experiențe rustice

Vissza az előző oldalra