Látnivalók, szállások Horvátország, Magyarország és Erdély területéről
Kövessen minket:
Nyelvválasztó: RO

Vidéki Élmények

Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület: Életkép a Bőszénfai Szarvasfarmról Dél-Borsodi Leader Egyesület: Hagyományőrző tánc

Biserica reformată din Nemesbikk

Az egyhajós, késő barokkstílusú templom 1880 körül épült. Hajója ívesen záródik, egyetlen homlokzati tornya a főhomlokzat előtt áll. Szószéke és a padok csak 1790 körül készültek el. Legutóbb 2005-ben volt felújítva. A templom épülete műemléki védelem alatt áll.
Az orgonát a komáromi Sachs (Sax, Schack) János - polgári orgonacsináló - építette 1839-ben a lévai református templomba. Nemesbikkre 1909-ben vásárolta az énekkar 800 koronáért. A homlokzati ón sípokat az I. világháborúban rekvirálták. A hiányt a későbbiekben az általános gyakorlat szerint horgany sípokból pótolták. A hangszer egymanuálos, 8 regiszteres, pedálos. Tizenkét hangos rövidoktávos pedálműve bár erőt ad a hangzásnak, nincs kiépítve a szokásos basszus-mélységben. Az orgona gépezete mechanikus csúszkaládás szerkezet. Az orgonaház mögött külön ládában áll a két ékfúvó, amelynek taposóit két személy (akár diák) működtette az 1977. évben vásárolt motor beépítéséig. A hangszer a klasszikus kori magyar orgonaépítészetet képviseli, amely a kiépített principál-karral a hangszín-összeállításban (diszpozícióban) a barokkra utal vissza. Az orgonaház klasszicizáló. A közép felé csökkenő magasságú homlokzati sípmezőket gazdagon tagolt, golyvázott párkányzat koronázza, amelyet vázák, illetve középen egy líra díszít.
Forrás: www.hermanotto.com (Hajdók Judit)

Elérhetőségek

Biserica reformată din Nemesbikk

Cím: 3592 Nemesbikk, Alkotmány tér 18.

Telefon: +3649/458-814

Képgaléria

Vissza az előző oldalra