Látnivalók, szállások Horvátország, Magyarország és Erdély területéről
Kövessen minket:
Nyelvválasztó: RO

Vidéki Élmények

Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület: Életkép a Bőszénfai Szarvasfarmról Dél-Borsodi Leader Egyesület: Hagyományőrző tánc

Nemesbikk

Nemesbikk elnevezése a bükk (bikk) fanév származéka, mely valószínűleg egy személynévi áttétellel vált helynévvé. A középkortól egészen a 19. századig nagyrészt nemesek lakták. Tulajdonképpen innen eredeztethető a község neve is (Nemesbikk), melynek első említése 1221-ből való a Váradi Regestrumból, ahol az Örsur nemzetség birtokaként jegyzik. A török uralom alatt egy felégetés után hódoltsági területté válik, és adót fizet az egri bégnek. A település közvetlen szomszédságában feküdt Hejőtó (Parasztbikk) falucska, ahol túlnyomórészt jobbágyok és zsellérek éltek, akik ugyan nem tartoztak a jómódúak közé, de a szegények közé sem. A Parasztbikk Nemesbikk része volt, mely a tatárjáráskor elpusztult, majd újjáépült, és végül a XVII. század végén pusztult el teljesen és véglegesen.

2002. december 5-én került átadásra a Füzesabony - Polgár viszonylatú autópálya, így Budepestre való eljutás mintegy 170 km-re csökkent a hejőkürti felhajtó használatával. Jelentősen javította az M3-as autópálya közelsége mellett Nemesbikk elérhetőségét, Tiszaújvárossal és a kistérség többi településével való közúti kapcsolatot a 2006. szeptember 26-án átadott sztrádaösszekötő, amely az M3-as autópálya hejőkürti felhajtó ágát köti össze a Tiszaújváros határában épült körforgalommal.

A 100%-ban portalanított, gondozott utaknak, közterületeknek és a felújított közintézményeknek köszönhetően Nemesbikk településképe rendezettséget mutat.

Megvalósult vidéki fejlesztések (EMVA 2007-2013)

Az önkormányzat uniós vidékfejlesztési támogatásból alakította ki a Fiatalok házát, mely épület teret ad a helyi fiatalság számára a szabadidő kulturált, tartalmas eltöltésére.

Elérhetőségek

Nemesbikk Község Önkormányzata

Cím: 3592 Nemesbikk, Petőfi út 1.

Telefon: +3649/458-802

Webcím: Megtekintés

Képgaléria

Experiențe rustice

Vissza az előző oldalra