Látnivalók, szállások Horvátország, Magyarország és Erdély területéről
Kövessen minket:
Nyelvválasztó: RO

Vidéki Élmények

Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület: Életkép a Bőszénfai Szarvasfarmról Dél-Borsodi Leader Egyesület: Hagyományőrző tánc

Sajószöged

A Sajó jobb partján fekvő 2200 fős település a térség egyik legdinamikusabban fejlődő községe. Tiszaújváros mindössze 3 km-re található, így az a 35-ös számú főútvonalon pár perc alatt megközelíthető. Vasúti megállóval is rendelkezik a tiszaújvárosi szárnyvonalon. A várost és a községet kerékpárút is egymáshoz láncolja, melyen a lakók szívesen közlekednek. Ezenfelül a Sajó folyón kompközlekedés is van, melyet Girincs Község Önkormányzata üzemeltet.

A XI-XII. század fordulóján létrejöhetett települést az Anjou korban még Syegednek, azaz Szegednek hívták, mai nevét csak a XVI. század során nyeri el. Még a XIV. század során a Berentei és a Peres család birtokolja, később azonban tulajdonosai gyakran váltakoznak (Petri, Hodászi, Syketh, Belzsei, Rinóth, Ludnai családok). Már a török megszállás korában is jelentős helynek számított, ezért korán hódoltsági területté teszik. A reformáció gyorsan tért hódít a településen és 1580-ban már saját egyházzal rendelkezik. A település jelentős juhtartó gazdaságot tartott fenn: míg 1576-ban 2, addig 1598-ban már 11 db juhtenyésztő gazdasága volt. 1599-ben a falu tűzvész áldozatává válik, de hamarosan újjáépül, majd 1705-ben ismét elpusztul. Az új betelepülők görög katolikus szláv családok, akik nem sokkal később templomot is emelnek maguknak.

Mára a község magas fokon urbanizálódott, mely a beköltöző tiszaújvárosiaknak is köszönhető. A falu dinamikus fejlődésében közrejátszik Tiszaújváros közelsége és alapvetően kedvező fekvése (35-ös főútvonal mentén). Az átköltöző városiak a község Tiszaújváros felőli oldalát gyarapítják összkomfortos házaikkal. 

Érdekes, hogy nemcsak sajószögedi lakosok járnak Tiszaújvárosba dolgozni, hanem tiszaújvárosiak is Sajószögedre. A faluban található egy kisebb kapacitású műanyagüzem és egy 120 MW-os gyorsindítású gázturbinás tartalékerőmű is, melyet 1998 szeptemberében adtak át. A község nemcsak emiatt számít energetikai központnak, hanem azért is, mert itt található az állomása a Munkácsról érkező 450 KV-os távvezetéknek is. A falu szolgáltatási ellátottsága más községekhez képest kiemelkedő.

Sajószöged határában számos mesterséges (bányató) illetve természetes úton keletkezett tó található, melyek nagyon jó horgászati lehetőséget kínálnak a pihenni vágyóknak. A tavakon gyakran rendeznek horgászversenyeket is. A község idegenforgalmában növekedést hozhat, hogy a tavak egyikén (a Tolnai-tavon) már kétszer is megrendezték a Triatlon Világkupa úszó számát, mely után kerékpárral érkeznek meg Tiszaújvárosba, Sajóöröst is útba véve. A tavak némelyikének partján nyaralók sorakoznak, melyek nyáron kellemes üdülőfalu képét mutatják. Amennyiben valamelyik tavat fürdőzhetővé lehetne tenni, jó lehetőség kínálkozna a vízi turizmus fejlesztésére is.

A község kulturális életének alappillére a Zeneiskola, melynek növendékeiből Ifjúsági Fúvószenekar, Kamarazenekar és Big-Band zenekar alakult. Jelentős kulturális rendezvényeknek számítanak az évente megrendezésre kerülő Big-Band fesztivál, a hagyományos falunapi ünnepségek és a Krumpli Fesztivál, amelyekre a település üde színfoltjának számító Szabadidő Parkban kerül sor. Sajószöged érdekes látványossága a Szabadidő Park szomszédságában található, Magyarország európai uniós tagságát szimbolizáló Zászlópark.

Megvalósult vidéki fejlesztések (EMVA 2007-2013)

A Tiszaújvárosi Görög Katolikus Egyházközség EMVA támogatásból újította fel a sajószögedi görög katolikus templomot.  A sajószögedi önkormányzat szintén uniós vidékfejlesztési forrásból állította helyre a polgármesteri hivatal, a művelődési ház, valamint a közösségi ház homlokzatát. Az önkormányzat falufejlesztési projektje magában foglalta a művelődési ház melletti közterület rehabilitációját is, amelynek során eltérő térkőburkolás alkalmazásával parkolók, közlekedési területek és járdák kerültek kijelölésre, virágágyakat alakítottak ki, díszcserjéket, díszfákat ültettek, kerékpártárolót létesítettek. A Sajószöged Községi Testedző Kör a LEADER program keretében támogatást nyert a község sportpályájának felújítására, öntözőrendszerének kiépítésére. 

Elérhetőségek

Sajószöged Községi Önkormányzat

Cím: 3599 Sajószöged, Ady Endre út 71.

Telefon: +3649/540-743

Webcím: Megtekintés

Képgaléria

Experiențe rustice

Vissza az előző oldalra